WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.05.21.

Az emberek biztonságot, békés fejlődést akarnak

Idén lett ötéves az Újpest Kártya és vele a Találkozások magazin is. Ennek kapcsán arról kérdeztük Újpest polgármesterét, mennyire jött be a kártyaprogram, hogyan illeszkedik a városvezetés tágabb perspektívájába, és mindezek kapcsán szót ejtettünk a közelgő EP választásról is.

undefined

Polgármester úr, öt év elteltével hogy látja, mennyiben teljesültek az Újpest kártyával kapcsolatos várakozásai, azok a célok, amiért elindították ezt a programot?

Városkártyával sok helyen próbálkoztak már előttünk, van, ahol nagyon bejött, de a legtöbb helyen ellaposodott, érdektelenségbe fulladt. Tudtuk, hogy nekünk olyat kell kidolgozni, ami az újpesti sajátosságokra épül és az újpestiek életformájához illeszkedik. Nos, a számok legalábbis önmagukért beszélnek, az Újpest Kártya rendkívül népszerű. A 2013. decemberi indulás óta több mint 44 000 újpesti igényelte a kártyát, az elfogadóhelyek száma az önkormányzati intézményeken felül százas nagyságrendű, majd minden területen találhatunk kedvezményeket kínáló üzleteket. Idén került meghosszabbításra a leghűségesebb kártyatulajdonosok tagsága új kártyával, elindul a mobiltelefonra telepíthető digitális kártya, és új szolgáltatásokat is tervezünk, hogy játékos formában erősítsük közösségünket.
Úgy gondolom tehát, az idő maximálisan igazolta a kártyaprogramot. A vásárlóknak jó, hogy itt helyben szinte mindent megvehetnek, elérhetnek, plusz még kedvezményt is kapnak. A résztvevő vállalkozóknak, kereskedőknek pedig nő az ismertsége, forgalma. Nyilván lehetne számításokat végezni, hogy mekkora üzleti hasznot hozott a helyi vállalkozásoknak és közben mennyit spóroltak vele az újpestiek. Az Újpest Kártya igazi sikere és értéke azonban nem pusztán a számokban van. A gazdasági előnyökön túl a fő értelme az, hogy erősíti az Újpesthez tartozást, a helyi közösségtudatot. Amikor terveztük, abból indultunk ki, hogy a miénk egy híresen lokálpatrióta város. Ezért szeretünk itt élni, s egyben ez a legfontosabb erőforrásunk, amit nem csak fenntartani akarunk, hanem minden lehetséges módon erősíteni. Ez volt a fő célunk a kártyaprogrammal: az újpestiség erősítése és tudatosítása. Az, hogy ott legyen fejünkben, hogy a városunk attól lesz még inkább a miénk, ha odafigyelünk egymásra, és ha csak lehet, kölcsönösen segítjük, támogatjuk, előnyben részesítjük egymást. A kártya segítségével közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Az előzetes beszélgetés során azt mondta, az önkormányzat azon túl is aktív résztvevője a programnak, hogy kedvezményeket biztosít az általa működtetett helyeken, mint a Halassy uszoda, a Tarzan park vagy az Up Rendeszvénytér. Mire gondolt?

Például arra, hogy amit csak lehet, újpesti vállalkozásoktól rendelünk meg. Legyen szó rendezvényekről, kiadványokról, bármiről, ami az értékhatárba, jogszabályi keretekbe belefér. Zárójelben jegyzem meg: minden sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban és átláthatóbban működhetne, ha nem telepedne ránk az Európai Uniós bürokrácia a beteges agyonszabályozottságával. Zárójel bezárva. Mindenesetre a törvények, jogszabályok adta kereteken belül, amikor csak lehet, újpesti cégeket, üzleteket, vállalkozókat foglalkoztatunk. Könyveinket immár évtizedek óta a Kossuth kiadóval közösen adjuk ki. A virágokat és a koszorúkat a városi megemlékezésekre a Szent István téri virágboltból vásároltuk. Amióta bezárt, azóta a piacon található virágostól rendeljük. Az önkormányzat ünnepi rendezvényein meleg konyhás vendéglátásra Újpest tősgyökeres éttermét, a Kakukk vendéglőt kérjük föl, hidegkonyhai készítményeket a szintén újpesti Gasztrológus Kft-től rendelünk. Ha testvérvárosunkból vagy máshonnan vendégeink érkeznek, természetesen újpesti szállodákban a VITÁ-ban, a Karin Hotelben, esetleg az Aquaworld Resortban szállásoljuk el őket. Ha nyomdai munkára van szükségünk, szívesen kérjük fel a Pauker Nyomdát, mivel amellett, hogy újpesti cég, kiváló minőségben és precízen dolgozik. A bizottsági ülések pogácsáit sem Angyalföldről vagy Óbudáról szerezzük be, hanem a piacról, az Orosz, a Harangvirág vagy más környékbeli cukrászdából. Hogy melyikből, az a bizottságok dolga, de mindig újpesti üzletből, és ez a lényeg.

Szavaiból azt veszem ki, hogy ez a kártyaprogram többet jelent önmagánál, bizonyos értelemben a városvezetés filozófiája mutatkozik meg benne. Mondana valamit arról, hogy van-e efféle városvezetési „filozófiája” és ha igen, az mit takar?

Majdnem húsz éven át vettem részt az újpesti önkormányzat munkájában mielőtt polgármester lettem. Immár kilencedik éve pedig polgármesterként van alkalmam dolgozni Újpestért és tapasztalatot gyűjteni. Ez közel három évtized. Ez idő alatt megtanultam néhány alapvető dolgot. Az egyik, hogy mindenekelőtt közösséget kell építeni. Nem szabad, nem is lehet pártpolitikában gondolkodni, meg kell próbálni mindenkit bevonni a közösségbe. A másik, hogy az emberek biztonságot, békés fejlődést akarnak, kiszámíthatóságot. Ehhez higgadt, józan, hosszú távú tervezés kell. Ha megnézzük az elmúlt nyolc és fél évet, látható, hogy mindig hosszú távon tervezünk, nem egyik évről a másikra, nem is egyik ciklusról a másikra. Van közös víziónk Újpest jövőjéről, amelynek alakításába rendszeresen bevonjuk az embereket az Újpesti Párbeszéd keretében. A Párbeszéd segít megteremteni a közös platformot, azokat az alapokat, amelyekben a nagy többség egyetért, és amelyekre így hosszú távú közös célok építhetők. Most is hosszú távra tervezünk, hogy a kiszámítható, biztonságos fejlődés a jövőben is folytatódjon.
A harmadik tanulság pedig az, hogy kell egy csapat. Nekem jó csapatom van. Ez a legjobb a munkámban. Kölyökkorom óta mindenhol a közösség egyik szervezője voltam, ifjú fejjel csapatsportokat űztem. A filmek közül is inkább azok jönnek be nekem, amelyekben nem egy magányos figura üldözi a rosszfiúkat, hanem egy jó csapat. Szerintem a polgármesteri munka, városvezetés olyan kihívás, amit csak csapatban lehet jól csinálni, csapatembereknek való.

Említette az Európai Uniós túlszabályozást. Mire a beszélgetésünk megjelenik, már csak nem három hétre leszünk az Európai Parlamenti választásoktól. Számít arra, hogy a választások komolyabb változásokat hozhatnak – akár a túlszabályozottság terén is?

Nem titkolom, nagyon remélem, hogy radikális változások lesznek az Unióban. A mostani EP választás sokkal nagyobb jelentőségű, mint az eddigiek. Legyünk őszinték, itt valójában az fog most eldőlni, megmarad-e az Unió vagy belátható időn belül szétesik. Ha ugyanis nem lesz gyökeres változás, ha a mostani irány marad, akkor nem látom, hogy mi tudná egyben tartani. Az európai elit ugyanis teljesen szembefordult az európai polgárokkal, homlokegyenest mást akar, mint az emberek. Az pedig sokáig nem tartható, óhatatlanul szétesés lesz a vége.
Egy biztos: a migrációs válság alaposan felforgatta Európát és megmutatta, hogy az Unió súlyos válságban van. Májusban mindenütt arról fognak szavazni az uniós állampolgárok, akarnak-e migrációt vagy nem. Ez minden európai ember számára húsbavágó kérdés. Az is látható, hogy erre a kérdésre az emberek nem a hagyományos jobb- vagy baloldaliság, nem is a pártszimpátia szerint válaszolnak. Ebben az ügyben teljesen új törésvonal jött létre minden országban, így egész Európában. Ma már mindenki pontosan ismerheti az egymásnak feszülő álláspontokat, nem kell nekem ezeket ismertetni, elemezni. Arra kérek és bíztatok mindenkit, hogy menjen el szavazni, és szavazzon a legjobb lelkiismerete szerint, vagyis ahogy a szíve és a józan esze diktálja. Ha mindenki így tesz, akkor biztos vagyok benne, hogy Újpest és Magyarország is nyertese lesz a választásoknak.

(ujpest.hu)